Bu Blogda Ara

7 Eylül 2013 Cumartesi

Cannes Film Festivalinin yapıldığı ülke hangisidir?

Cannes Film Festivalinin yapıldığı ülke hangisidir?
A. İngiltere
B. Almanya
C. Fransa
D. Hollanda


Cannes Film Festivali (Fransızca: le Festival international du film de Cannes veya kısaca le Festival de Cannes), 1946 yılından beri Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde düzenlenen uluslararası film festivalidir.

Her yıl farklı kişilerden seçilen bir jürinin seçtigi bir filme Altın Palmiye ( Palme D'or ) ödülü verilir.


Cannes'ın tarihi


1938 sonunda, Almanya ve İtalya faşist hükümetlerinin Mostra de Venise'deki film seçimine müdahale etmesinden dehşete kapılan Fransa Milli Eğitim Bakanı Jean Zay, Philippe Erlanger'in önerisiyle, Cannes'da uluslararası bir festival başlatma kararı aldı. 1939 Haziran'ında Louis Lumière, 1 Eylül'de başlayacak ilk festivalin başkanı olmayı kabul etti. Ancak, 3 Eylül'de Fransa ile İngiltere, Almanya'ya savaş ilan edince, festival ertelendi ve ancak 20 Eylül ile 5 Ekim, 1946 tarihleri arasında düzenlendi.


İki yıl yapılmadı


Ancak, bütçe sorunları nedeniyle 1948 ve 1950 yıllarında yapılamadı. 1949'da Palais des Festivals'in açılışı yapıldı. 1983'te onun yerini yeni bir Palais/Saray aldı. 1968 festivali, 19 Mayıs'ta kesintiye uğradı. Bir gün önce jüri başkanı Louis Malle ile yönetmenler François Truffaut, Claude Berri, Jean-Gabriel Albicocco, Claude Lelouch, Roman Polanski ve Jean-Luc Godard, Palais'nin büyük salonunu ele geçirip, öğrenciler ve ülke çapında bir grevdeki işçilerle dayanışma halinde film gösterimini durdurdular.

1971'de, 25. Cannes Uluslararası Film Festivali'nde, Charlie Chaplin'e Fransız Kültür Bakanı M. Jacques Duhamel tarafından Légion d'Honneur verildi. Bir düzine yönetmen de (Ödülünü almaya gelmeyen Orson Welles ile Luis Bunuel, Federico Fellini, William Wyler, Rene Clement, Michaelangelo Antonioni, Lindsay Anderson, Vojtech Jasny, Masaki Kobayashi ve Robert Bresson) festival tarafından onurlandırıldı. 59. Cannes Film Festivali 17 Mayıs ile 28 Mayıs 2006 tarihleri arasında yapıldı. Hong Kong'lu yönetmen Wong Kar-Wai, Cannes tarihinin ilk Çinli Jüri Başkanı oldu. Kar-Wai 1997'de Happy Together ile En İyi Yönetmen ödülü almıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder