Bu Blogda Ara

19 Ağustos 2013 Pazartesi

Rabia Kimdir

Rabia Kimdir Rabia Nedir Rabia Ne Demek Rabia Isareti Nedir Rabia Selami Ne Anlama Geliyor
Rabia Kimdir Rabia Nedir Rabia Ne Demek Rabia Isareti Nedir Rabia Selami Ne Anlama Geliyor, rabia kim, Rabia selami ne anlama gelir, voyvoda rabia kimdir, hz rabia kimdir, rabia nedir, rabia sözlük, rabia nin anlami, Hz Rabia hayati, Rabia isminin anlami.

Rabia Kimdir 

Rabia, Arapça’da 4’üncü demek. Mursi taraftarlari hem toplandiklari Rabiatül Adeviyye Meydani’na hem de Mursi’nin 4. Cumhurbaskani olmasina gönderme yaptiklari için bu isareti benimsedi.

Rabiatül Adeviyye Meydani ise adini 8. yüzyilda yasamis sufi bir kadin sairden aliyor. Rabia da ailesinin 4. çocugu. Rabia çocuklugunu köle olarak geçirir ve kaçma tesebbüslerinde sonra özgür kalir. Bu yüzden Misir’da özgürlügün simgesi olur.

Kadin evliyalardan biri kabul edilen Rabia'tül Adeviyye genç bir kizken anne ve babasi öldü. Basra'da kitlik bas göstermisti. O da bir ihtiyara hizmet etmeye basladi. Ihtiyar daha sonra Rabia'yi azat etti.

Rabia'tül Adeviyye'nin ömrünü ilim ve ibadet ile geçirdigi, kefenini de sürekli yaninda tasidigi söylenir. Ilk dönem sufi sairleri arasindan en önemli isimlerden biri olan Rabia'nin Ilahi ask ögretisi kendisinden sonraki sufileri de önemli ölçüde etkilemistir. Ayrica zamanin seyhleri ve mürsitleri Rabiatül Adeviyye'yi ziyaret edip sohbet meclislerinde onun derin bilgisinden ve görüslerinden yararlanmislardir.

Bazi kaynaklarda "disi aslan" olarak da anilan Rabia'tül Adeviye, 752'de Kudüs civarinda vefat etmistir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder